TALLAROL CAPNEGRE (Sylvia melanocephala)





Ordre: Passeriformes.
Família: Sylviidae.

Ocell de 13-14 centímetres. Té un fosc casquet que s'estén per sota l'ull amb un fort contrast amb el pit blanc i cèrcol ocular de color vermell.
El mascle té la part superior de color gris i la femella és tota marronosa.
Les potes clares i les plomes externes de la cua de color blanc.

Resident pràcticament a tot el territori amb major presència a les zones mediterrànies litorals. Els ambients més freqüents són: brolles i prats mediterranis, conreus de cereals, fruiters de secà, matollars, prats muntans i pinedes de pi blanc. A partir de 600 metres d'alçada comença a minvar la seva presència.

La població a Catalunya oscil·la entre les 400.000 i 500.000 parelles. El cens estimat europeu oscil·la entre 2,2 i 5,8 milions de parelles. La seva distribució es concentra a Portugal, Espanya, Itàlia i Grècia.

S'alimenta bàsicament d'insectes i per tardor i primavera consumeix gran quantitat de fruits arbustius mediterranis.

Cria de març a juliol. Pot fer dues postes anuals de 3 a 6 ous. L'alimentació dels polls és de 12 ó 13 dies.


APUNTS DE CAMP: A l'escola Lola Anglada d'Esplugues de Llobregat hi ha una parella com a mínim de manera estable. És sedentària i la visualitzem constantment a la zona dels arbusts i les canyes de bambú que es troben en els jardinets del pàrquing de l'escola. La primera visualització va ser perquè el tallarol mascle assistia cada matí a la paperera de l'entrada de l'escola on cercava restes de menjar. Vam instal·lar una menjadora darrera la cuina. La parella s'hi va acostumar i assistia a menjar galeta trinxada de manera regular i puntualment. Així va ser com va començar “l'Operació Tallarol” per a poder-lo fotografiar mitjançant una petita càmera digital. En aquesta pàgina web ( http://www.xtec.cat/ceip-lola-anglada-esplugues/superior/sumarc.htm ) es pot seguir tot el procés fins a la captura de les imatges del Tallarol capnegre. L'emoció que significava haver fet una bona fotografia és difícilment descriptible. L'èxit d'aquesta activitat va ser un impuls important per al projecte “Els Ocells del pati” que realitza el cicle superior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada